donderdag 7 februari 2013

Natuurpark Lelystad - De Otter (2)

Vandaag weer eens voor het werk naar Lelystad geweest. Had in de planning om bijtijds weg te gaan en nog even wat foto's te maken. Liep echter geheel anders. Was weer eens laat weg en het licht begon al minder te worden. Toch nog een poging gewaagd en me naar de otters in het Natuurpark Lelystad begeven omdat die op het meest open stuk zitten. Deze keer gekozen voor de Europeesche otter. Maar wat een verschil zo zonder sneeuw. Allemaal takjes, sprietjes en blaadjes die het beeld "vervuilen". Ook begon het al redelijk donker te worden en moest ik mijn ISO opschrijven via 1250 naar 1600. Bijgaand toch nog een paar min of meer gelukte fotootjes van de otters. Bijgaand de foto's. Het zijn met name portretjes geworden omdat ze zeer nieuwsgierig waren en dus ook redelijk dichtbij kwamen alhoewel eentje zo'n fototoestel toch maar niet helemaal vertrouwde en een veilige afstand aanhield zodra het spul over de reling tevoorschijn kwam. Zijn geen superfoto's geworden, maar wel leuk genoeg om ze hier toch maar te plaatsen.

Tot de volgende keer weer.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

maandag 4 februari 2013

Natuurpark Lelystad - De otter

Zoals beloofd in de vorige blog zou er een vervolg komen. Bij deze dus. Natuurpark Lelystad is een fraai park om eens lekker doorheen te wandelen op een zonnige zondagmiddag. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een doordeweekse dag omdat het dan toch wat rustiger is. Het natuurpark is in de jaren '70 van de 20e eeuw aangelegd als natuurrijk recreatiegebied voor de inwoners van Lelystad en als een soort buitenverblijf voor Artis. Het park speelt ook een rol in fok- en herintroductieprogramma’s van bedreigde diersoorten als het Przewalskipaard en het Pater Davidshert.
Al wandelend door het park kun je de bewoners tegenkomen, maar voor sommige moet je wel goed zoeken wil je ze zien. Het park herbergt edelherten, ooievaars, Pater Davidsherten, wisenten, otters, ganzen, wilde zwanen en ook elanden. Ik ging er heen voor twee diersoorten. In eerste instantie is dat de otter. In het natuurpark zijn twee otter-rassen aanwezig. De normale Europeesche otter en de de Aziatische Kleinklauwotter. De laatste is de meest actieve overdag en is dan ook een ware attractie om naar te kijken. En met sneeuw is het helemaal fraai. Alle losse takjes en sprietjes etc. die er liggen, liggen nu onder een laagje sneeuw en maakt het kijken wat rustiger. Dat maakt ook het fotograferen een stuk leuker maar ook moeilijker met die hele witte omgeving. Aangezien deze diertjes een vast route hebben bij het lopen, was het in spelen op een leuke plek voor foto's makkelijker dan anders. Echter zat er wel een hek tussen waardoor ik af en toe de mist in ging met de autofocus als er een paal van het hek net voorbij schoot. Bijgaand toch een aantal plaatjes van de kleinklauwotter.

Op de uitkijk.                Slaapverwekkend, dat poseren.

Op stap........

En wat doe je als je als otter last hebt van koude voeten. Dan ga je gewoon op je rug liggen.

De laatste foto is overigens van de Europeesche Otter. Een van de verschillen waar je dat goed aan kunt zien zijn de poten. Aan die van de Europeesche otter zitten nagels die de kleinklauwotter nauwelijks heeft, zoals op de op een na laatste foto te zien is. Als laatste nog eentje van een wilde zwaan. Een van de wilde zwanen die op dat moment in het park verbleef.

Wilde zwaan



@jos Hopelijk heeft het wachten niet te lang geduurd.

Tot de volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit


Europeesche Otter



Lekker dat zonnetje



Drie op een rij



Opschieten jongens, bijna etenstijd.



Op onderzoek


Oostvaardersdijk

Tijdens de laatste sneeuwweek even een paar uurtjes de tijd genomen om foto's te maken van de winterse omstandigheden. De planning was om via de Oostvaardersdijk naar Lelystad te rijden om daar een bezoekje te brengen aan het Natuurpark om daar wat dieren in een winterse setting te schieten. In deze blog het stuk tijdens de Oostvaardersdijkrit.
Als je in Almere de dijk opgaat zie je aan de linkerkant het Markermeer met daarin Pampus. Een eilandje dat deel uitmaakt(e) van de Amsterdamse stelling. Pampus moest Amsterdam beschermen tegen invallen via het IJmeer. Tegenwoordig is het forteiland Pampus een toeristische attractie geworden nadat het geheel hersteld is geworden in de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw. Het was een wat heiige dag en er waren maar weinig vogels te bekennen. Af en toe vloog er een vlucht ganzen over. Maar ook een gans op de grond gevonden. Deze was bezig met zijn oefeningen voor "Sterren dansen op het ijs". Zijn poten gleden we af en toe weg maar hij hield zich zonder al te grote problemen staande op het gladde ijs van het Markermeer.
Maar er waren meer "vogels" op het Markermeer te vinden, zoals de Prinses Maxima die zich een weg baande door het ijs van het Markermeer welke gebroken werd voor hare koninklijke hoogheid door ijsbreker Sirius.
Maar ook naast het water was het winters. Op bijgaande foto's is te zien hoe het water, tot ijs gevormd door de temperatuur, zich om de stenen langs het water tot een dikke ijslaag heeft gevormd. Met recht levensgevaarlijk te noemen. Heb me dan ook niet op de rotsen gewaagd. Ook de visnetstokken in het water kregen zo een kunstzinnige vorm.
Gelukkig kwam ik op mijn vertrouwde stekkie toch nog wat vogels tegen. Zelfs eentje die lekker meewerkte om het zo maar te zeggen. Dat was een zwarte kraai. In tegenstelling tot de meeste kraaien bleef dit beestje rustig zitten en kijk me een keer aan en ging rustig door met waar hij mee bezig was. Voedsel zoeken.
Ook in het riet zaten wat meesjes, maar die bleven lekker in het riet zitten. Op eentje na die op een tak ging zitten die net uit het riet stak. Doordat de stok een eind naar voren stak uit het riet kwam het pimpelmeesje mooi vrij te zitten en kon het riet en het achterliggende bevroren water mooi als achtergrond dienen.
Dat was het voor deze blog. Binnenkort deel twee van deze dag, het deel van het Natuurpark Lelystad,
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit