woensdag 31 oktober 2012

Creatief met Loulou

Was al een tijdje op zoek naar een workshop waar ik mijn gezichtsveld op fotografisch gebied wat kon verbreden. De workshop van Loulou Beavers genaamd sfeerfotografie leek me hiervoor wel een geschikte workshop. Iets totaal anders ten opzichte van wat ik normaal doe. En dat was dus juist de bedoeling. Bijgaand een kleine "sfeer" impressie van de resultaten. Voor het echte werk kun je op de site van Loulou Beavers zelf terecht voor betere resultaten. O ja en al deze foto's zijn door iedereen te maken, met (bijna) elke camera. Dus niet alleen met een giga-dure spiegelreflex met Giga-tig megapixels. Je moet het alleen wel (willen) zien. Ga de uitdaging ook eens aan en probeer het. De foto's zouden normaal gesproken de prullenbak in verdwijnen maar deze zijn bewust zo gemaakt.

Tot de volgende keer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

zaterdag 27 oktober 2012

Fotohut - De Eekhoorns

Op een stronk

Zoals beloofd in de vorige blog zou ik een apart blogje wijden aan de Eekhoorns die rond en ook op de fotohutten van Han Bouwmeester scharrelen. Ooit wel eens ergens gelezen dat deze beestjes de clowntjes van het bos zouden zijn. Ik denk dat acrobaatjes meer van toepassing is en dat dat best wel leuke momentjes oplevert. Ook het hoge aaibaarheidsgehalte van deze diertjes werkt hier natuurlijk aan mee.
Ging in eerste instantie naar de fotohut toe met het idee om een aantal leuke vogelplaten te schieten, maar dat pakte toch enigszins anders uit. In het totaal zo'n 1100 foto's geschoten waarbij het merendeel toch van de eekhoorns was.
Nieuwsgierigheid op en top

Had me nauwelijks geinstalleerd in de hut of ik zag het eerste eekhoorn koppie al nieuwsgierig om een boomstronk kijken of er iets van zijn gading was. Uiteindelijk bleken er drie eekhoorns rond de hut te vertoeven waarvan ik onder andere de volgende foto's heb gemaakt.
Tot de volgende blog.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

Spiegelbeeld

He, wat is dat daar??

De kat, sorry eekhoorn uit de boom kijken.

Dorst

Dichtbij

He wat gebeurt er aan de andere kant

Even de poten strekken.

Snif, snif, wat ruik ik nu.

Helemaal in beeld?

Dorstig weer.

Fotohut - Vogels

Koolmees in bad

Een ruime week geleden heb ik een aantal uren door kunnen brengen in een fotoschuilhut van professioneel fotograaf Han Bouwmeester Kijk ook maar eens op zijn website. Hij verhuurt deze hutten met enige regelmaat ook aan andere fotografen. In deze blog laat ik een aantal foto's zien waarop geen eekhoorns staan. Over deze beestje wil ik een aparte blog maken omdat ze eigenlijk wel de show stelen op die locaties. Heb in beide hutten een dagje door kunnen brengen en op beide locaties in mijn ogen fraaie foto's kunnen maken.
Boomklever

Zoals gezegd in deze blog alleen de vogelfoto's om een beetje een indruk te geven van de vogels die er langs komen. Met een beetje mazzel komen er bij tijd en wijle ook minder vaak geziene gasten langs, zoals een sperwer. Helaas heb ik die niet gezien. Dankzij het redelijke weer en de zon die af en toe langs kwam toch een aantal vogeltjes een bad nemen.
Heggenmus

Omdat dit ook een plek is die door de vogelringers zijn een aantal vogels geringd. Ik heb ze voor zover zichtbaar niet weggecloned. Aan de hand van deze ringen kan men veel wetenschappelijke onderzoek gedaan worden. Misschien tzt nog eens een blogje over het ringwerk, gedaan door vele vrijwilligers die veel van hun tijd er in steken.

Bijgaand nog een aantal foto's van die dag.
Tot de volgende keer met de eekhoorns.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

Grote Bonte Specht (vr)

Boomklever

Heggenmus

Glanskop

Koolmees in bad

Koolmees

Boomklever

Boomklever

Koolmees in bad

vrijdag 12 oktober 2012

Twiske again

Vandaag weer naar 't Twiske geweest. Dit keer om mijn expositie aldaar af te breken en ruimte te maken voor een volgende exposant.
Geeft toch wel een heel trots gevoel als je zo'n ruimte binnenloopt en je ziet allemaal foto's van je hangen. Vanaf deze plek wil ik dan ook iedereen hartelijk danken voor het mogelijk maken van de expositie. Speciaal Marlies van het Twiske. Maar goed het is hier over en we gaan op naar de volgende locatie. Wel met de belofte om nog eens een keer op de koffie te komen. En dat ga ik dan ook zeker doen. Zoals gebruikelijk ga ik altijd bijtijds op pad. Ik had een beetje de hoop dat dat er toch nog een beetje zon aan te pas zou komen 's morgens. Maar helaas alles was grijs, grauw en heel nat. De regen kwam met bakken uit de lucht. Niet echt lekker weer om mooie foto's te maken van de molen. Zo rond half tien werd het toch iets minder nat en toch een poging gedaan om een paar fotootjes te maken. Heb er wel een paar handelingen op los gelaten om ze toch en beetje minder triest te laten uitzien.
Een ander "groot" probleem is het feit dat er veel storende achtergrond elementen aanwezig zijn. Denk hierbij aan hoogspanningsmasten, snelwegen, flats etc. Had je net een hoogspanningsmast achter de molen verstopt stond er weer een flat op de foto. In het vorige blogje over het Twiske heb ik een aantal masten en draden weg-geshopt. Deze keer heb ik dat bewust niet gedaan. Uiteindelijk zijn het wel aardige (meer ook niet) foto's geworden. Onderaan dit blogje wat meer foto's van de molen van het Twiske. Hopelijk krijg ik nog een keer de kans om er met beter weer een aantal mooie panorama's te maken. Omdat het Twiske tegen Oostzaan aangeplakt ligt en het gebied ook een sporthal en sportvelden heeft, kan je ook dit soort plaatjes maken in het gebied. Woonhuizen (in aanbouw) met daarvoor de paarden en een zwaan in het water.
Nadat de expo netjes ingepakt en in de auto gezet was ben ik nog even achter de paddenstoelen aangegaan. Op aanwijzingen van Marlies van het Twiske naar een plek gereden waar er veel zouden staan. Er stonden inderdaad veel soorten paddenstoelen. Heb even een korte wandeling gemaakt omdat ik de auto niet te ver uit het oog wilde verliezen met alle spullen erin. Er stonden met name veel parasolzwammen en verschillende stadia. Van jonge bolletjes tot bijna vergane exemplaren met een doorsnee bijna zo groot als schoenmaat 49.
Naast de parasolzwam, ook inktzwammen, slijmzwam, geweizwammetjes (slechts 5 tot 7 mm hoog) en een aantal andere mij onbekende soorten gezien.
Zoals gebruikelijk wordt ook deze blog afgesloten met nog een aantal foto's. Twiske is een mooi gebied en zeker de moeite waard om eens op een (rustige) dag rond te struinen. Op de laatste foto helemaal onderaan wat het uitzicht is als je net het gebied uit bent. Kortom gelijk weer de rauwe werkelijkheid in van industrie, snelweg en hoogbouw. Tot de volgende keer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit