woensdag 30 mei 2012

Nieuwkoopse Plassen


Jonge meerkoet op lelieblad


Deze keer een klein fotoblogje van een mooi natuurgebied. Namelijk de nieuwkoopse plassen.
Een mooi gebied om eens door heen te peddelen met begeleiding.
Deze paar foto's doen zeker niet voldoende recht aan dit fraaie gebied. Hoop toch nog een keer op pad te kunnen door dit gebied zodat de mogelijkheid er is om meer van de gebied te laten zien.
 

Rietzanger

Bomen langs de sloot





Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

zondag 20 mei 2012

Groei Juffer

In deze blog niet zoveel tekst, maar een serie van hoe een juffer net uit haar vorige velletje gekropen zich ontwikkeld. Let vooral eens op de vleugels, hoe die zich ontwikkelen en hoe daarna het lijf als laatste een groeispurt inzet met als uiteindelijk resultaat een staartlengte voorsprong op de vleugels. Het gehele tijdsbestek van het moment dat de juffer uit haar vorige huidje (nimf) is tot een normaal formaat juffer. Je ziet het beestje ook gewoon pompen om zo snel mogelijk groot te worden. De juffer is nu in een kwetsbare fase want het kan nog niets. Alles is nog slap.

Hier komt dan alles uit, zo'n twee cm groot in dit geval

Let op de vleugels die hier nog als super opgevouwen pakketjes.

Hier worden de vleugels steeds verder opgepompt en ook steeds langer en groter.

En groter en langer

En nog groter en langer

Is vermoeiend werk voor zo'n klein juffertje. Alles is ook nog zacht en slap en moet nog uitharden.

Hier zijn de vleugels nu langer dan het hele lijf van de juffer, maar daar komt snel verandering in.

Hier is de eindspurt ingezet en is het lichaam langer dan de vleugels, terwijl dat in eerste instantie andersom was.

Uiteindelijk op weg naar een volgroeide en uitgeharde juffer die op zoek gaat naar een partner.

Tot zover dit beeldverslag van de groei van een juffer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit
www.natuurlijkwild.nl


donderdag 17 mei 2012

Lezing Presentatie Leon Baas

De lezing van Leon Baas in maart is niet doorgegaan. Er zijn ondertussen nieuwe data geprikt. Neem uw kans om een presentatie bij te wonen van deze Pro op zijn gebied. Bijgaand nog even het bericht van de vorige keer.

Deze keer even geen verhaaltje over belevenissen van een amateurfotograaf maar de mogelijkheid om een lezing bij te wonen van een pro macro fotograaf : Leon Baas.

Unieke kans om met het werk van Leon Baas en hemzelf kennis te maken middels het bijwonen van een lezing welke Leon bij Foto Konijnenberg geeft.

Dus als je gek bent van macrofotografie en speciaal die van Leon grijp dan nu je kans.

Via bijgaande link kun je een plaatsbewijs bestellen voor een van de drie lezingen in Turnhout (B), Den Haag (NL) of Den Ham (NL).
Lezing Leon Baas
De lezingen vinden plaats in juni. Exacte data staan vermeld op website van Konijnenberg.

Website Leon Baas voor alvast een voorproefje.

Twee dagjes Lauwersmeer.

In maart heb ik twee dagen rondgereden en gelopen in het Lauwersmeer gebied. In tegenstelling tot wat ik meestal doe, beginnen bij de bovenkant van dit prachtige gebied, ben ik deze keer via de onderkant gereden. Meestal heb ik daar geen tijd meer voor als ik via de bovenkant van het gebied rond ga. Het was geen super weer, maar wat grijzig de meeste tijd. Maar toch wel gelegenheid en kansen gehad om wat leuke foto's te maken. Ook zou ik deze dagen een vogelsoort te zien krijgen die ik al een tijdje graag voor mijn lens wilde hebben. 's morgens begon met een Fazant in een veld. Deze liet zich redelijk gewillig fotograferen tussen de stoppels van het graan. Doorgereden naar de proefboerderij.
Was daar ooit eens met Bas Meelker en daarna eigenlijk nooit meer die kant op geweest. De auto op de parkeerplaats gezet en direct twee kieviten over me heen fladderend. Op zich al een leuk gezicht.
Maar even later zag ik iets wat me nog nooit echt was op gevallen. Er zaten ook een aantal veldleeuwerikken in de lucht en die doken naar beneden met een rotgang om vervolgens op een paaltje neer te strijken. Een aantal pogingen gedaan om die val op de foto te krijgen, helaas niet zo goed gelukt. Wat me echter opviel bij het bekijken van de foto's is dat deze beesten bij het naar beneden duiken gewoon al de poten uitgestrekt hebben klaar voor de landing. Zoals gezegd geen denderende foto's maar wel leuk om te zien hoe deze vogeltjes naar beneden komen suizen en vervolgens op het paaltje uit komen.
Na deze ontmoeting vlak bij de parkeerplaats verder het gebied in gegaan. Onderweg wat Heckrunderen ontmoet en uiteraard een aantal Koniks tegengekomen. Vraag me trouwens af hoe deze runderen uberhaupt wat kunnen zien met die bossen haar voor hun ogen. Het lijkt ze prima te lukken overigens.
Uiteindelijk weer naar de auto en naar de volgende plek aan de zuidkant van het gebied. In dit stuk heb je ook wat bosjes en daarna ga je de rietlanden in op weg naar een futurisch uitziende kijktoren. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de omliggende plassen en weilanden. Op een gegeven ogenblik zag ik in de verte een redelijk grote vogel aan komen vliegen en deze kwam steeds dichter bij. Bleek een Bruine Kiekendief dame te zijn die op zoek was naar lekkere hapjes en die vlak langs de uitkijktoren kwam vliegen. Mooie kans om deze fraaie vogel op de foto te zetten.


De tweede dag zou ook een voor mij nieuwe soort voor de lens brengen. 's Morgens bijtijds weer op pad. Ook nu was het vrijwel gelijk weer raak. Deze keer geen fazant maar een groepje reeen die op een akker aan het zoeken waren naar voedsel. Vlakbij een vervallen boerderijtje stonden ze rustig te zoeken naar wat voedsel. Hierbij de omgeving geod in de gaten houdend. Vandaag naar de Noordkant toe met als uiteindelijk doel Ezumakeech. Deze plek ga ik bij elk bezoekje aan het Lauwersmeergebied heen omdat er vaak heel veel te zien is. Maar eerst even gestopt bij de Kazerne van nabij Zoutkamp, bij het Jaap Deensgat. Hier moet je eerst zo'n 400 meter lopen voor je bij de vogelkijkhut bent. Aan de linkerkant van het pad zijn wat plasjes met veel riet waar dan ook veel vogels in zitten. En hier kwam ik voor het eerst van mijn leven een baardmannetje tegen. Zowel mannetje als het vrouwtje zaten hier. Op een gegeven ogenblik kwam het mannetje echt helemaal aan de rand zitten op een manier zoals ik alleen nog maar op foto's gezien had en zoals ik hem ook graag op de foto zou willen hebben. Namelijk tussen twee rietstengels in met de poten in een spagaat stand.

Na nog een flinke tijd bij de baardmannetjes gekeken te hebben uiteindelijk doorgelopen naar de kijkhut. Daar viel het echter toch een beetje tegen qua mogelijkheden om te fotograferen. Op het water waren veel vogels aanwezig maar vrij ver weg. Uiteindelijk maar aangepakt en de weg naar huis op gezocht. Onderweg nog wel weer twee fazanthanen gespot die het met elkaar aan de stok kregen of hadden. Je zag zo af en toe de kluiten in het rond vliegen. Een mooi spektakel als afsluiting van twee dagjes Lauwersmeer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit
www.natuurlijkwild.nl


Zwarte Ibis

Afgelopen week van een vogelliefhebster een tip gekregen over de zwarte Ibis die nabij de Lepelaarplassen zou verblijven. Had ook al op het forum van de fotoclub hierover iets gelezen. Afeglopen week in Amsterdam verbleven en 's avonds even op pad geweest om deze weinig voorkomned vogel in Nederland op de foto te krijgen. De Ibis was die dag gezien op het Trekvogelveld en bij het Blocq van Kuffeler.
Helaas de eerste poging liep op niets uit. De vogel was in geen velden of wegen te bekennen. Besloten om maar door te lopen naar de kijkhut bij de Lepelaarplassen. Onderweg daar naar toe van allerlei vogels gezien en gehoord en daar kwam de tweede mislukking van de dag, geen kaartje in het toestel. Vanwege wat andere zaken had ik een aantal kaartjes thuis liggen voor het nakijken van de kaartjes. Flink balen dus. Toch maar doorgelopen naar de kijkhut en daar even rondgekeken. Na een kwartier had ik het wel bekeken nog steeds stevig balend van de bergeten kaartjes. Gelukkig toch nog eentje in de auto liggen. Die er maar in gedaan maar nog steeds geen zarte Ibis. Wel een zwaluwtje welke nog even wilde blijven zitten op een van de stangen van het gemaal. De volgende dag laat met het werk en op weg naar huis zou ik de files inrijden. Dus besloten om nog maar even te wachten en een stukje anders te rijden toch nog even op zoek naar de zwarte Ibis. Deze keer meer geluk. De Ibis zat redelijk dicht bij en het was ook nog eens redelijk weer. Nog nooit zo'n vogel in het wild gezien. Dus statief en fototeostel (deze keer met kaartje) op de schouder en een redelijk plekje gezocht. Helaas moest ik wel kiezen tussen dichterbij ene wat riet voor mijn neus of wat verder af en dan minder riet voor mijn neus. Heb uiteindelijk maar voor het eerste gekozen anders werd de vogel helemaal zo klein op de foto. Bijgaand een aantal foto's van deze bijzondere vogel.


Met vriendelijke groeten,
Tom Smit
www.natuurlijkwild.nl


woensdag 2 mei 2012

Foto Expositie

Deze keer geen verhaaltje over een fototripje, maar een beetje reclame voor mijn eigen expositie in het bezoekerscentrum "De Trekvogel" bij de Lepelaarplassen. De expositie loopt t/m 14 augustus. De openingstijden van het bezoekerscentrum kun je vinden op de website van "Het Flevolandschap" via deze link.